Παραμύθια

Από τη φύση στο πιάτο μας

Φύλλα δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Άλλη μια παρουσίαση βιβλίου έρχεται σήμερα στο Bebakis Diary πιο δημιουργικού από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για το «Από τη φύση στο πιάτο μας» και είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι όμως απαραίτητο τα παιδιά τριών – τεσσάρων ετών να απασχοληθούν με τέτοια βιβλία;

Ναι, θα πω εγώ, είναι απαραίτητο. Μπορεί να μην καταφέρουν να τα κάνουν όλα τέλεια οι γραμμές να είναι ακανόνιστες, τα χρώματα να βγαίνουν από τα περιθώρια και πολλά άλλα, όμως ποιος ενδιαφέρεται για το τέλειο όταν τα οφέλη από όλη την διαδικασία είναι πολύ περισσότερα! Πάμε να δούμε τι κερδίζει ένα παιδί όταν απασχολείται με τέτοιου είδους βιβλία.

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΛΕΠΤΗΣ – ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μέσα από τις δραστηριότητες που έχουν αυτά τα βιβλία τα παιδιά καλούνται να μάθουν να χρησιμοποιούν τους μαρκαδόρους, τα μολύβια, το ψαλίδι και οτιδήποτε βοηθάει στην δημιουργία γραφής, κοπής και ανάγνωσης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Εξασκούν την ικανότητα της συγκέντρωσης. Βλέποντας την Ε. πόσο προσηλωμένη και αφοσιωμένη είναι όταν κόβει με το ψαλίδι και κολλάει με την κόλλα καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει εκείνη την στιγμή.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Αυξάνονται τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης που έχουν τα παιδιά και προσπαθούν όλο και περισσότερο ειδικά όταν βλέπουν ότι τους δείχνουμε εμπιστοσύνη.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΓΟΝΕΑ

Σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση έτσι κι εδώ οι γονείς και τα παιδιά συνδέονται περισσότερο αφού περνάνε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί. Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι οι γονείς τους εμπιστεύονται κι αυτό τα κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς και άνετους μαζί τους.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΣΧΗΜΑΤΩΝ

Μπορούν εύκολα να μάθουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα, σχέδια κλπ διασκεδάζοντας και παίζοντας χωρίς ουσιαστικά να υποχρεώνονται να τα μάθουν. Είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν και να λύσουν τα πιθανά «προβλήματα» που προκύπτουν ή που τους ζητάει η κάθε δραστηριότητα να λύσουν. Αργότερα θα μπορούν να συντονιστούν πολύ πιο εύκολα όταν θα πρέπει να λύσουν για παράδειγμα μια άσκηση μαθηματικών.

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΣΕ ΟΘΟΝΕΣ

Οι οθόνες είναι πλέον παντού στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας κάτι που δεν βοηθάει πολύ σε όσα είπαμε παραπάνω. Με το βιβλίο δραστηριοτήτων δεν έχουν την ανάγκη να μείνουν μπροστά σε μια οθόνη για να διασκεδάσουν. Σημαντικό είναι να κλείνουμε κάθε οθόνη στο σπίτι που μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή την στιγμή που απασχολούνται με το βιβλίο.

Με βιβλίο λοιπόν που σου παρουσιάζω σήμερα θα δεις ότι όλα όσα σου είπα παραπάνω ισχύουν. Το παιδί μαθαίνει για τη φύση, τα δέντρα, τα φυτά και όλα όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα. Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα φρούτα και τα λαχανικά, μαθαίνει να σκέφτεται να και εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική και πολλά άλλα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Μια μεγάλη περιπέτεια στη φύση ξεκινά!
Ακολούθησε τον περίεργο νάνο και τη νεράιδα Ροζαλία σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, των γεύσεων και της δημιουργίας. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα αξιοποιήσεις δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου και ταυτόχρονα: θα γνωρίσεις τον κύκλο ζωής και τα μέρη των φυτών, θα ζωγραφίσεις και θα μετρήσεις φρούτα και λαχανικά, θα ασκήσεις την παρατηρητικότητά σου, τη μνήμη και τη συγκέντρωση, θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για τις τροφές, την προέλευσή τους και τη θρεπτική τους αξία, θα ενημερωθείς για τη σωστή διατροφή και τον ρόλο της στην υγεία, θα εκτελέσεις απλές, γευστικές συνταγές.

Με πολύχρωμα αυτοκόλλητα και ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια και εύκολες κατασκευές!
Χρήσιμο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ένα πρωτότυπο βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση που, χάρη στη βιωματική μάθηση, μυεί τα μικρά παιδιά στην υγιεινή διατροφή και καλλιεργεί την αγάπη τους για τη φύση!”

Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Συγγραφές: Κατερίνα Χριστόγερου
Σελίδες: 80
Ηλικίες: 4 και άνω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *