Παραμύθια

Δυνατά συναισθήματα

Ήξερες ότι υπάρχει ολόκληρη θεωρία γύρω από τα συναισθήματα; Ούτε εγώ. Το 2001 ο Γκέροντ Πάροτ διατύπωσε μια θεωρία γύρω από τα συναισθήματα ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή την αγάπη, λύπη, χαρά, θυμό, έκπληξη και φόβο και έπειτα πήγαινε σε βαθύτερη ανάλυση.

Η ανάλυσή του ήταν σαν δενδροειδές σχεδιάγραμμα όπου ξεκινούσε από το βασικό συναίσθημα και κατέληγε στο τριτογενές. Παράδειγμα έχοντας ως βασικό συναίσθημα την αγάπη, προκύπτουν τα δευτερεύοντα συναισθήματα δηλαδή η λαχτάρα, η λαγνεία και η στοργή. Τέλος τριτογενή συναισθήματα είναι η λατρεία, η στοργικότητα, η επιθυμία κλπ.. Κατά τον ίδιο τρόπο αναλύονται και τα υπόλοιπα βασικά συναισθήματα. Αυτός ο κατηγοριοποιημένος κατάλογος περιλαμβάνει πάνω από 100 συναισθήματα.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας σε καθημερινή βάση είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά.

Όσον αφορά τα μικρά μπεμπάκια χαίρομαι να τα βλέπω να εκφράζονται και προσπαθώ να το διατηρήσουμε αυτό, ενώ με το βιβλίο βρήκα την ευκαιρία να το συζητήσω μαζί τους (με το μεγάλο μπεμπάκι βασικά) και να της εξηγήσω μερικά πράγματα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ
ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΔΥΝΑΤΟ.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;

Μπορεί να νιώθουμε θυμό, λύπη ή κούραση,
να είμαστε γεμάτοι χαρά, ελπίδα ή έμπνευση!
Αλλά όπως κι αν νιώθουμε, πάντα βοηθάει
να βλέπουμε και την οπτική του άλλου.

Ένα βιβλίο που μας φτιάχνει τη διάθεση αναδεικνύοντας τις αξίες
της ευγένειας και της ενσυναίσθησης, αλλά και τις διαφορές μας,
που μας κάνουν ξεχωριστούς.”

Εκδόσεις: Ψυχογιός
Συγγραφέας: Αλεξάντρα Πένφολντ, Σούζαν Κάουφμαν
Σελίδες: 48
Ηλικίες: 3 – 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *