Παραμύθια

Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι

Πόσες φορές στη ζωή σου, κυρίως σαν παιδί, σ’ αγκάλιασε ή σε φίλησε κάποιος ενώ δεν το ήθελες πραγματικά; Φυσικά δεν αναφέρομαι στα πλαίσια μια ερωτικής σχέσης, αλλά ακόμα και από το οικογενειακό σου περιβάλλον, φίλοι των γονιών σου ή ακόμα και των παππούδων σου, γιατί αν είσαι τυχερός/ή όπως εγώ και έχεις χωριό τότε σίγουρα έχεις γνωρίσει αρκετούς φίλους των παππούδων σου, που μεταξύ μας κυρίως αυτοί είναι που φιλάνε, αγκαλιάζουν, τσιμπάνε μαγουλάκια κ.λπ. “ωραία” πράγματα.

Μια αγκαλιά ή ένα φιλί δεν είναι πάντα αποδεκτά απ’ όλους, παρ’ όλο που δεν υπάρχει κακή πρόθεση τις περισσότερες φορές. Υπάρχουν όμως στιγμές που ο συνάνθρωπός μας δεν θέλει να τον αγκαλιάσουμε ή να τον φιλήσουμε ακόμη και να τον ακουμπήσουμε γενικότερα.

Αναλογίζομαι λοιπόν πόσες φορές, ακόμα κι εγώ, έχω φιλήσει και έχω αγκαλιάσει τον αδερφό μου για παράδειγμα ενώ ο ίδιος δεν το ήθελε καθόλου και καταλήγαμε να μαλώνουμε. Πιστεύεις ότι ο αδερφός μου είχε άδικο που θύμωνε μαζί μου; Μπορεί να μην είχα πρόθεση να τον στεναχωρήσω και να το έκανα από αγάπη όμως δεν είχε πάντα όρεξη για αγκαλιές. Έπρεπε να το σεβαστώ, όφειλα να το σεβαστώ.

Το βιβλίο “Eγώ, το σώμα μου και οι άλλοι” έρχεται να διδάξει στα παιδιά μας τον σεβασμό, την συγκατάθεση, τα όρια του σώματός μας και το σημαντικότερο για μένα το δίκτυο ασφαλείας μας.

Σεβασμός: Μια λέξη που έχει τόσο σημαντικό νόημα. Είναι λοιπόν το “να κατανοείς τις επιθυμίες των άλλων και να νοιάζεσαι γι’ αυτούς και τις επιθυμίες τους”

Συγκατάθεση: Όταν δίνεις την άδεια σε κάποιον να κάνει κάτι όπως για παράδειγμα να σε φιλήσει ή να σε αγκαλιάσει

Όρια σώματος: Είναι “ο αόρατος χώρος γύρο από το σώμα σου” τον οποίο δεν πρέπει να παραβιάζει κανένας και για κανένα λόγο αν δεν έχεις δώσει την συγκατάθεσή σου.

Δίκτυο ασφαλείας: είναι τα άτομα εκείνα που εμπιστεύεσαι και πρέπει να ζητάς βοήθεια όταν το χρειάζεσαι. Αποτελείται από 3 έως 5 ενήλικες από το οικογενειακό περιβάλλον και όχι μόνο. Συγκεκριμένα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Αυτές είναι οι τέσσερις έννοιες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο αυτό. Είναι σημαντικό να γίνουν σαφείς σε κάθε παιδί ήδη από την νηπιακή ηλικία και να μεγαλώνουν μ’ αυτές τις βασικές αρχές στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραδείγματα η συγγραφέας θέτει ερωτήσεις στο παιδί και δίνει την σωστή απάντηση. Ακόμη στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες που δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσεις συζήτηση με το παιδί και να λυθούν απορίες.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά παιδική βιβλιοθήκη. Μπορείς να το ακούς συχνά αλλά πίστεψέ με σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει 100%.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς για τα όρια του σώματος, τόσο του δικού τους όσο και των υπολοίπων. Αυτή η γνώση θα αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξή τους, την αυτοπεποίθησή τους αλλά και τις προσδοκίες τους από τη συμπεριφορά των άλλων. Το συγκεκριμένο βιβλίο προσεγγίζει αυτό το σοβαρό ζήτημα με εύληπτο και φιλικό προς τα παιδιά τρόπο, προσφέροντάς τους οικεία σενάρια για να σκεφτούν και να συζητήσουν. Περιλαμβάνεται επίσης μια ενότητα με ερωτήσεις προς συζήτηση για γονείς και εκπαιδευτικούς.”

Εκδόσεις: Ψυχογιός
Συγγραφέας: Τζέινιν Σάντερς
Εικονογράφηση: Σάρα Τζένινγκς
Μετάφραση: Ελένη Δασκαλάκη
Σελίδες: 48
Ηλικία: 5-8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *