Diary

Εισαγωγή στις στέρεες

Ένα κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξη του βρέφους είναι η εισαγωγή στις στέρεες. Δεν είναι εύκολο για όλα τα μωράκια να αντικαταστήσουν το γάλα τους, είτε πρόκειται για μητρικό είτε για φόρμουλα, με τα φαγητά. Είναι ένα κομμάτι πολύ άγνωστο για τα μικρά μωράκια, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αποτελούν ξεχωριστή οντότητα. Δες το μωράκι σου σαν ένα μικρό ξεχωριστό μικρό ανθρωπάκο και σίγουρα θα σου βγει σε καλό. Μαγείρεψε σαν να το έκανες για σένα.

Το μικρό μπεμπάκι δυσκολεύτηκε λίγο με το φαγητό. Επέλεξα να ξεκινήσω με πουρέδες. Αγόρασα παιδικό ατμομάγειρα για να της κάνω το φαγάκι της εύκολα και γρήγορα. Το περισσότερο που χρειαζόταν ήταν μισή ώρα. Την εισαγωγή την αρχίσαμε από 5 μηνών, για κάποιους είναι νωρίς και κάποιοι άλλοι ξεκινάνε ακόμα πιο νωρίς. Εγώ νομίζω ότι 5 μηνών ήταν καλά.

Πήγαμε, για αρχή, τέλεια μπορώ να πω. Έπαιρνα θάρρος και πρόσθετα συνέχεια καινούρια φαγητά, καθώς και το μικρό μπεμπάκι ήταν και παραμένει πολύ περίεργη, με την έννοια του εξερευνητή, με τις γεύσεις.  Οφείλω να πω πως δεν ήμουν πολύ σωστή αφού δεν κρατούσα τριήμερη εισαγωγή αρχικά από λάθος δικό μου, δεν είχα καταλάβει ότι έτσι έπρεπε, και έπειτα επειδή έβλεπα ότι τα δεχόταν όλα. Όταν κάτι την ενοχλούσε το έκοβα, όπως έγινε με το κοτόπουλο που της προκαλούσε κολικούς.

Περίπου λοιπόν στους 7 μήνες, ξαφνικά αρνιόταν να φάει. Κάθε μέρα δοκίμαζα ξανά και ξανά αλλά τίποτα. Σκέφτηκα ότι είναι φάση και θα περάσει, αλλά μέρα με την μέρα με έπιανε και μια απελπισία, μέχρι που κάποια στιγμή είπα να δοκιμάσω κομμάτια. Την έβλεπα που ήθελε να πιάνει, βουτούσε τα χέρια στους πουρέδες και όλο αυτό κατέληγε σε ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι. Οπότε τα κομμάτια ήταν τελικά η λύση για ‘μας.

Την άρεσε να τα πιάνει με το χεράκι της και να τα επεξεργάζεται, να σημειώσω ότι δεν είχε καν δόντια κι όμως με τα ούλα της δάγκωνε υπερβολικά καλά, μην σου τύχει. Έτσι λοιπόν της τα έφτιαχνα όλα σε μπιφτεκάκια, μικρά μόνο για εκείνη, τα αποθήκευσα στην κατάψυξη και απευθείας στον φούρνο. Της τα πρόσφερα κάθε φορά με ένα διαφορετικό συνοδευτικό.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι ότι σήμερα που το μικρό μπεμπάκι είναι 17 μηνών τρώει τα πάντα και το εννοώ, μπορεί να τρώει καλύτερα και από έναν ενήλικα. Μπορεί τότε να ένιωθα χαμένη και απελπισμένη, σήμερα όμως την βλέπω και χαίρομαι πολύ γιατί το παλέψαμε και φυσικά τα καταφέραμε.

Σε όλη μας αυτή την προσπάθεια είχαμε για συντροφιά ένα πινακάκι που μας έδειχνε πότε είναι η κατάλληλη εποχή για κάθε φρούτο και λαχανικό. Εννοείται ότι δεν είχα ιδέα, έκανα όμως μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και έφτιαξα το δικό μου πινακάκι, το οποίο μπορείς να το κατεβάσεις και να το έχεις κι εσύ πάντα δίπλα σου. Ακόμα και σήμερα εμένα μου φαίνεται πολύ χρήσιμο. Το έχω κάνει πλαστικοποίηση και το κόλλησα στον τοίχο της κουζίνας μου. Ελπίζω να σε βοηθήσει. Πάτησε παρακάτω στο κουμπάκι λήψη και καλή σας όρεξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *