Diary

Ήρθε η ώρα να βγάλουμε την πάνα

Γιατί δυσκολεύονται τα νήπια τόσο πολύ να αποχωριστούν την πάνα; Πότε ένα παιδί πρέπει να βγάλει την πάνα; Γιατί δεν θέλει το δικό μου παιδί να “κόψει” την πάνα; Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να κόψει την πάνα;

Όλα τα παραπάνω, και ακόμα περισσότερα, είναι ερωτήματα πολλών μαμάδων που βλέπω κατά καιρούς και στο Instagram αλλά και σε Facebook groups. Και αναρωτιέμαι τελικά ποιος έχει το περισσότερο άγχος για την διακοπή της πάνας; Το παιδί που καλείται να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα στη ζωή του και να ξεχάσει ότι έμαθε ως τώρα ή μήπως οι γονείς που θέλουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς να σταματήσουν αυτή την συνήθεια των παιδιών τους;

Τελικά καταλήγω ότι οι γονείς έχουν το περισσότερο άγχος και το μεταφέρουν στα παιδάκια τους. Και πιστεύω ακόμα περισσότερο ότι αυτό ξεκινάει από τον περίγυρο. Αγαπητή μαμά, αγαπητέ μπαμπά σταμάτα να ακούς τι λέει ο κόσμος και άκου το παιδί σου. Άκουσέ το προσπαθεί με κάθε τρόπο να σου πει ότι δεν είναι έτοιμο για να κάνει αυτό το βήμα και ας είναι 3ων ετών. Θυμήσου κανένας από εμάς δεν βγήκε στη ζωή (σχολείο, δουλειά, πανεπιστήμιο) φορώντας πάνα όλοι την κόψαμε ΑΡΓΑ ή γρήγορα.

Μιλώντας λοιπόν για την δική μας εμπειρία μπορώ να πω ότι το μεγάλο μπεμπάκι είναι τριών ετών και ΔΕΝ έχει κόψει πλήρως την πάνα. Λίγο πριν κλείσει τα δύο ξεκίνησε να πηγαίνει στην τουαλέτα όχι πολύ συχνά αλλά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Για μένα ήταν κάτι και δεν ζητούσα το περισσότερο. Ένα χρόνο, ακριβώς, μετά την πρώτη φορά που πήγε στην τουαλέτα μου είπε ότι δεν θέλει να φορέσει ξανά πάνα αλλά θέλει να φοράει μόνο τα βρακάκια της. Κάπου εκεί έπαθα ένα σοκ γιατί δεν το περίμενα καθόλου. Εννοείται το δέχτηκα αμέσως και κάπως έτσι “έκοψε” την πάνα πρωί. Για καμιά βδομάδα την φορούσε το βράδυ και μετά δεν την ήθελε ούτε τότε, σταμάτησα να της βάζω και είχαμε μόνο ελάχιστες φορές ατύχημα.

Όπως σου είπα όμως δεν έχει κόψει την πάνα. Όλα αυτά αφορούν την ανάγκη της για τσίσα. Όταν πρόκειται για κακά, αρνείται να πάει τουαλέτα. Δεν νιώθει άνετα ή φοβάται, αυτό δεν το ξέρω και δεν μπορεί και η ίδια να μου το εκφράσει, ίσως δεν το έχει ξεκαθαρίσει μέσα της. Της το προτείνω όποτε έχω την ευκαιρία, της έχω προτείνει να πάρει κάποιο παιχνίδι ή παραμύθι ακόμη και κινητό αλλά δεν θέλει με τίποτα να πάει. Σέβομαι την επιθυμία της και κάνω υπομονή, κάποια στιγμή θα τα καταφέρει.

Για μένα το άγχος όμως στην όλη διαδικασία ήταν πάντα άλλο. Τι γίνεται όταν είμαστε βόλτα; Που θα πηγαίνει; Στην αρχή κουβαλούσα μαζί μου το γιο-γιό από το σπίτι, όμως αυτό αποδείχθηκε σκέτη ταλαιπωρία καθώς ήταν πολύ ογκώδες και δύσκολο στη μεταφορά. Έπειτα ψάχνοντας για λύση είδα τα γιογιό που γίνονται και καθικάκι τουαλέτας, αλλά και πάλι δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα ακουμπήσει σε μέρη που δεν είναι καθαρά, όσο κι αν κουβαλούσα μαντιλάκια για να καθαρίσω. Το κλασικό και απλό να κρατάω το παιδί στον αέρα δεν δουλεύει σε εμάς καθόλου, είχε πάντα ως αποτέλεσμα η μικρή να κρατιέται. 

Οπότε μία ήταν η λύση στο πρόβλημά μας και μας βολεύει και τις δύο. Έψαξα αρκετά και βρήκα το ιδανικό γιο-γιό. Η μικρή το λατρεύει και ζητάει να το φέρουμε στο σπίτι μέσα καθώς την βολεύει πολύ, ενώ εγώ το αγαπώ γιατί διπλώνει, μεταφέρεται εύκολα και χωράει κυριολεκτικά παντού. Το έχω μόνιμα στο αυτοκίνητο σε μια τσαντούλα μαζί με όλα τα απαραίτητα (ανταλλακτικές σακούλες και μωρομάντιλα) έχω βάλει σε ένα αδιάβροχο τσαντάκι και βρακάκια σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και πάνες.

Το βασικότερο άγχος μου ήταν οι διακοπές που δεν θα ήξερα τι να κάνω, οπότε το αγόρασα λίγο πριν φύγουμε. Όπως μπορείς να καταλάβεις το έχουμε παντού μαζί μας και θα το έχουμε για πολύ καιρό. Στη θάλασσα, στο βουνό και στην παιδική χαρά. Με τα ειδικά σακουλάκια δεν φοβάμαι που θα πάμε κι αν έχει τουαλέτες. Έχουμε μαζί μας τη δική μας. 

Είμαι πραγματικά χαρούμενη μ’ αυτή την αγορά μας καθώς μας έχει βολέψει και τις δύο πολύ. Plus ο μικρός που βλέπει την μεγάλη να κάθεται και το ζητάει κι αυτός. 

 

Εδώ θα βρεις το γιογιό που τόσο λατρέψαμε:

 |
 |
 |
 \/
My sunshine

ΥΣ: Η καλύτερη στιγμή ήταν που ανυπομονούσε να το παραλάβει γιατί εκείνη διάλεξε το χρώμα.
ΥΣ2: Η παραγγελία μας έφτασε ταχύτατα. (σε λιγότερο από 24 ώρες από την στιγμή που έλαβα τον κωδικό της αποστολής)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *