Σπιτικό γιαούρτι
Με ρωτάς τι γιαούρτι επιλέγω για τα ταπεράκια των παιδιών. Αν δεν αγοράσουμε κάποιο παιδικό γιαούρτι, τους βάζω δικό μου. Τι πιο νόστιμο από ένα γιαουρτάκι, ειδικά αν αυτό είναι φτιαγμένο από τα δικά σας χέρια. Σπιτικό γιαούρτι για όλη την οικογένεια ελαφρύ ή πλήρες ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Θα συνιστούσα πλήρες γάλα για πιο κρεμώδη υφή.
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα (χρησιμοποιώ 1,2 κιλά λόγω χωρητικότητας στα βαζάκια μου)
- 1 κουπάκι γιαούρτι (200γρ.)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το γάλα να βράσει (δεν χρειάζεται να φουσκώσει και μετά να καθαρίζουμε)
- Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ίσα ίσα να μπορούμε να βάλουμε το δαχτυλάκι μας μέσα για 10 δευτερόλεπτα( διαφορετικά να φτάσει τους 36 με 40 βαθμούς)
- Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε το γιαούρτι από το κουπάκι προσθέτουμε λίγο από το βραστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα στο εξής μαγιά
- Τοποθετούμε την μαγιά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε
- Έπειτα είτε σκεπάζουμε την κατσαρόλα με 2-3 κουβερτούλες και το αφήνουμε να περίπου 8 ώρες να σφίξει καλά.
Προτάσεις:
Μπορούμε να το φάμε με μέλι, ψωμί, δημητριακά, διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς ακόμη και σκέτο.
Tips:
α. Αν θέλουμε το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος, πχ. τάπερ, πήλινο σκεύος, μπολάκια ατομικά.
β. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό μπορούμε να φτιάξουμε μία υφασμάτινη σακούλα και να το στραγγίσουμε μέχρι να χάσει τα υγρά του. Όσο πιο στραγγιστό τόσο πιο νόστιμο πιστεύω καθώς μπορείς να το αλείψεις και στο ψωμί. Όσο πιο πολλή ώρα το αφήνει όμως, το γιαούρτι θα αρχίσει να ξινίζει.
γ. Εγώ χρησιμοποιώ μηχάνημα που ζεσταίνει το γιαούρτι και το πήζει διότι το τοποθετώ σε βαζάκια και το παίρνω στην δουλειά. Το μηχάνημα απλά αντικαθιστά τις κουβέρτες δεν κάνει τίποτα διαφορετικό.
δ. Γίνεται και με άλλα είδη γάλακτος πχ πρόβειο αλλά με το αντίστοιχο γιαούρτι. Ωστόσο έχω κάνει ανάμεικτο γάλα βουβαλινό με αγελαδινό και χρησιμοποίησα αγελαδινό γιαούρτι για μαγιά.