Τούρτα αποκάλυψης φύλου
Λοιπόν δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ λατρεύω την βουτυρόκρεμα. Νομίζω σε κάθε τούρτα την επιλέγω. Όλο λέω να δοκιμάσω κι άλλες γεύσεις αλλό στο τέλος σ’ αυτή καταλήγω. Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη. Ίσως γι’ αυτό να την επιλέγω. Εδώ να σου πω ότι πρώτη φορά ρίσκαρα να γράψω κάτι πάνω σε τούρτα, έτρεμα από φόβο αλλά ευτυχώς δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, νομίζω βγήκε καλό. Πάμε όμως να σου δείξω τα υλικά, την εκτέλεση και μερικά tips που πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν.
Υλικά:
1. Για το παντεσπάνι:
- 60 γρ. κακάο
- 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά
- 200 γρ. βουτύρου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- εκχύλισμα βανίλιας
2. Για την βουτυρόκρεμα:
- 250 γρ. βούτυρο
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
α. Για το παντεσπάνι:
1. Στον κάδο του μίξερ προσθέτεις το βούτυρο που έχεις σε θερμοκρασία δωματίου και την ζάχαρη. Αφήνεις να ανακατευτούν καλά.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το κακάο, την μπέικιν και το αλάτι.
3. Προσθέτεις στο μίξερ ένα ένα τα αυγά και έπειτα το εκχύλισμα βανίλιας.
4. Κουταλιά κουταλιά προσθέτεις στο μίξερ και το μείγμα με τις σκόνες.
5. Ανακατεύεις για 10 λεπτάκια περίπου να έχεις ένα ωραίο μείγμα
6. Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά σε ταψί 20εκ. διάμετρο.
β. για την βουτυρόκρεμα:
1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύεις το βούτυρο που ήδη έχεις σε θερμοκρασία δωματίου με την κρέμα τυρί
2. Προσθέτεις την άχνη και το εκχύλισμα
3. Συνεχίζεις το ανακάτεμα για 5 – 6 λεπτά
Στο συγκεκριμένο θέμα που είχε η τούρτα χρειάστηκε να χρωματίσω την βουτυρόκρεμα. Οπότε θα σου πω παρακάτω πως το χειρίστηκα σ αυτή την φάση:
4. Χώρισα την βουτυρόκρεμα σε 3 μέρη, όχι ίσα. Ήθελα παραπάνω λευκό για να καλύψω την τούρτα, όπως φάνηκε βέβαια έπρεπε να προσθέσω κι άλλο χρώμα για να γίνει πιο λευκό, μάλλον έβαλα λίγο. Ήθελα περισσότερο μπλε για μέσα και για έξω και λιγότερο ροζ αφού θα ήταν μόνο τα γράμματα και μερικές βουλίτσες. Οπότε τα χώρισα με το μάτι.
Tips:
α. Προτείνω να ψήσεις σταδιακά το παντεσπάνι. Κάνε ένα τσεκ στο μισάωρο γιατί παίζει σημαντικό ρόλο ο κάθε φούρνος. Εμένα χρειάστηκε 45 λεπτά πράγμα που μου κάνει εντύπωση. Από τα 20 λεπτά και μετά τσέκαρα το ψήσιμο κάθε 10 λεπτά για να είμαι σίγουρη.
β. Αν δεν έχεις εκχύλισμα βανίλιας εννοείται βάζεις κανονική βανίλια. Μία κάψουλα αρκεί εκτός αν θέλεις πιο έντονο άρωμα βάλε δύο. Προτιμώ το εκχύλισμα γενικά γιατί έχει πιο έντονο άρωμα.
γ. Αν και είναι μαλακό σαν παντεσπάνι σου προτείνω να το σιροπιάσεις. Το σιρόπι μου είναι απλό. Νερό και μέλι αλλά το κάνω με το μάτι. Αν δεν το σιροπιάσεις θα μοιάζει πιο πολύ με κέικ.
δ. Στην βουτυρόκρεμα αν δεν έχεις το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μπορείς να το λιώσεις αλλά θα περιμένεις να κρυώσει πριν το βάλεις στον κάδο. Έπειτα επειδή θα βγει λίγο πιο ρευστή η κρέμα πριν την χρησιμοποιήσεις θα την αφήσεις λίγα λεπτά στο ψυγείο ή ακόμα λιγότερα στην κατάψυξη.
Και να σου πω κάτι; Μην αφήσεις τίποτα να πάει χαμένο. Σίγουρα θα σου περισσέψει λίγη κρέμα αλλά και παντεσπάνι, ξέρεις το κομμάτι που φουσκώνει και το κόβεις για να έχεις μια όμορφη και ίσια τούρτα. Χρειάστηκα επιπλέον περίπου 50 γρ. βούτυρο, μερικά ποτήρια και ένα μούλτι.
Θρυμματίζεις το παντεσπάνι στο μούλτι και προσθέτεις το βούτυρο. Έπειτα τοποθετείς σε ποτηράκια. Προσθέτεις την κρέμα και διακοσμείς όπως σου αρέσει.
Το πόσο βούτυρο θα χρειαστείς και πόσα ποτήρια θα σε βγουν εξαρτάται από τις ποσότητες που θα σε περισσέψουν. Μπορείς να τα βάλεις όλα σε ένα μπολ αντί για ποτήρια. Ότι σε βολεύει.
Pingback: Η Παρασκευή της καρδιάς μου – Bebakis Diary