Παραμύθια

Το Γαργαλητό του Ήλιου

Γράφω σβήνω ξαναγράφω και σκέφτομαι πως να ξεκινήσω αυτό το άρθρο. Ένα θα σου πω και χωρίς υπερβολή, χρειαζόμαστε περισσότερα βιβλία σαν αυτό. Έχει διδακτικό περιεχόμενο γεμάτο φαντασία που μας μαθαίνει την αξία της αλήθειας, της αγάπης και της φιλίας. Είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό λεξιλόγιο προσιτό σε κάθε παιδί. Μπορεί για το μικρό μπεμπάκι το κείμενο να είναι λίγο μεγάλο, αλλά μην ξεχνάς είναι μόνο 2 ετών. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδάκια 5 ετών και άνω και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψουν. Δεν θα σου προδώσω την ιστορία γιατί αξίζει να την διαβάσεις ωστόσο θα σου πω λίγα λόγια έτσι για να σε “σιγοψήσω”.

Ένα βιβλίο γεμάτο πρίγκιπες και βασιλιάδες, ένας άγριος δράκος, μια πολυλογού και γκρινιάρα αρκούδα και μια πεταλούδα που έρχεται για να ταράξει τα νερά είναι οι κεντρικοί ήρωες του παραμυθιού. Μια ιστορία που διαδραματίζεται σε στεριά και θάλασσα, ακόμη και στα ψηλά βουνά.

Ο βασιλιάς Μαζούν, έπειτα από τις οδηγίες της πεταλούδας, καλεί τον βασιλιά Μαντή, που στο παρελθόν είχε καταφέρει το ακατόρθωτο, για να δώσει την λύση στο πρόβλημα του μικρού του γιου, του πρίγκιπα Γώγου ο οποίος κάθε φορά που έβγαινε στην αυλή του παλατιού δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει. Έτσι ξεκινάει το περιπετειώδες ταξίδι του βασιλιά Μαντή προς την λύση του μυστηρίου.

Ο δράκος της ιστορίας μας παρουσιάζεται εξωτερικά τρομερός και άγριος ενώ στην πραγματικότητα είναι ευαίσθητος και τρυφερός. Η αρκούδα φαίνεται να είναι πολυλογού και γκρινιάρα αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει γλυκιά και λιγομίλητη. Στους δυο αυτούς ήρωες λείπει η αγάπη και η φιλία. Δύο αξίες που κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτές. Η πεταλούδα με τα φανταχτερά φτερά που λέει ψέματα με σκοπό να προσφέρει χαρά και ο θαρραλέος βασιλιάς Μαντής πάντα πρόθυμος κι ευγενικός βοηθάει για την ευημερία όλων.

Η φιλία, η αγάπη και η συντροφικότητα διακρίνονται παντού σ’ αυτό το βιβλίο το οποίο μας μαθαίνει να μην κρίνουμε κανέναν από την εξωτερική του εμφάνιση, να δίνουμε την ευκαιρία στους άλλους να ξεδιπλώσουν τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα τους και κυρίως ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα για κανένα λόγο ειδικά για να κερδίσουμε κάτι.

Ξέρω ότι θα με ρωτήσεις για τον ρόλο του ήλιου αλλά προτιμώ να μιλήσω αινιγματικά και να σου πω μόνο να σκεφτείς πόσο μαγικός λαμπερός και φωτεινός είναι ο ήλιος. Μεταφέρει κι αυτός με τον δικό του τρόπο τις βασικές αξίες που μας δίνει το παραμύθι.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένα παράξενο γεγονός έρχεται να ταράξει το φωτεινό και ζωηρό βασίλειο του βασιλιά Μαζούν. Ο βασιλιάς που δεν γεννήθηκε από βασιλιά, ένας άνθρωπος που έκανε κάτι που κανείς δεν μπορούσε, μια γλυκιά πεταλούδα, ένας θλιμμένος άγριος δράκος και μία περίεργη αρκούδα συναντιόνται τυχαία για να δώσουν λύση στο μυστήριο του βασιλείου και η ζωή τους αλλάζει.

Εκδόσεις: iwrite
Συγγραφέας: Έλενα Μπαλάφα
Εικονογράφος: Βάγια Σάρλη
Σελίδες: 36
Ηλικία: 5+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *