Diary

Βρέφος και κατοικίδια

Γεια σου και πάλι. Σ’ αυτό το άρθρο θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που μπορεί να διχάσει. Φυσικά όπως λέει και ο τίτλος αφορά τα κατοικίδια. Όταν έμεινα έγκυος δέχτηκα πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον γατούλη μου, αλλά και για την όμορφη σκυλίτσα μου, που ναι μεν τότε δεν έμενε στο σπίτι μαζί μας, ωστόσο είχαμε μια ιδιαίτερα στενή σχέση.

Αρχικά να πω ότι η Ελισσάβετ είναι 11 μηνών, η Λούνα (το σκυλί) 5 ετών, ενώ ο Πακμαν (το γατί) είναι 3 ετών. Όπως μπορείς να καταλάβεις τα ζωάκια μου προϋπήρχαν του μωρού. Όταν αποφάσισα να φέρω στον κόσμο το μικρό μου θαυματάκι ήξερα ότι έχω άλλα δύο παιδάκια τα οποία είναι επίσης εξαρτημένα από ‘μένα. Ήξερα ότι πέρα από τις ανάγκες που ήδη είχαν τα ζωάκια μου θα είχα πλέον και το μωρό που σαφώς έχει περισσότερες ανάγκες και υποχρεώσεις. Το ήξερα και ήταν επιλογή μου να τους έχω όλους. Για μένα ήταν όνειρο ζωής να μεγαλώνω το παιδί μου με γάτα αλλά και με σκύλο. Καθώς είμαι μεγαλωμένη με γάτες υπάρχουν συνήθειες που δεν μπορώ να βγάλω από την ζωή μου. Για παράδειγμα μου την σπάει που η Λούνα δεν κάνει μόνη της μπάνιο ή δεν κάνει αυτό τον γλυκό ήχο αγάπης (το πουρ-πουρ). Εδώ να πω ότι ο Πάκμαν αυτόν τον γλυκό ήχο τον κάνει μόνο όταν τον ταΐζω γι΄αυτό κι εγώ κάθε φορά του λέω “παρακαλώ”, θέλω να πιστεύω ότι είναι ο τρόπος του για να μου πει “ευχαριστώ”. Ε ναι λοιπόν το παραδέχομαι. Είμαι από τις μάνες που πιάνει κουβέντα με τα ζώα, τους λέω τον πόνο μου κι αυτά με ακούν πάντα με προσοχή, είμαι από τις μάνες που στο δρόμο μιλάνε σε ένα βρέφος λίγων ημερών που δεν καταλαβαίνει τίποτα ή μπορεί και να κοιμάται εκείνη την ώρα. Είμαι από τις μάνες που αν και παράφωνη τραγουδάω στο μωρό μου όταν το χρειάζεται ακόμα κι αν αυτό είναι σε κοινή θέα. Ας πούμε όμως για τα ζωάκια μου.

Οι ερωτήσεις που δέχτηκα λοιπόν αφορούσαν κυρίως τον Πάκμαν επειδή είναι γάτα. Μερικές απ’ αυτές:

  1. “δεν φοβάσαι το τοξόπλασμα”, “τι θα κάνεις με την λεκάνη του”
  2. “δεν φοβάσαι μήπως θα ζηλεύει το μωρό”
  3. “δεν φοβάσαι μήπως γίνει επιθετικός με το μωρό και το χτυπάει”

και πολλές ακόμα παραπλήσιες ερωτήσεις.

Πιστεύω ότι στο θέμα της γάτας υπάρχει μια σχετική παραπληροφόρηση. Ναι φοβάμαι το τοξόπλασμα όχι γιατί μπορεί να το κολλήσω από την γάτα μου, αλλά επειδή υπάρχει και στα τρόφιμα. Το πιο απλό είναι το μαρούλι. Αθώο γλυκό μαρουλάκι κι όμως μπορείς να κολλήσεις από αυτό. Η λεκάνη του Πακμαν καθαρίζεται συστηματικά, κάθε μέρα. Όπως λοιπόν πλένεις καλά το μαρούλι για να μην κολλήσεις, έτσι πρέπει και στην λεκάνη του, καθαρή λεκάνη λιγότερα μικρόβια. Κάθε φορά που καθαρίζω την αμμολεκάνη φοράω γάντια μιας χρήσεως, έπειτα πλένω τα χέρια μου καλά, χρησιμοποιώ οινόπνευμα και αντισηπτικό. Ναι κάθε φορά αυτό κάνω και πριν την εγκυμοσύνη, κατά την διάρκεια αυτής αλλά και μετά. Δεν περίμενα να έρθουν τα δύσκολα για να τηρήσω τους Β Α Σ Ι Κ Ο Υ Σ κανόνες υγιεινής. Βλέπε εποχή κορονοϊού, που μας δείχνουν τώρα τους κανόνες υγιεινής που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να τηρούμε.

Συνεχίζω με τις δύο επόμενες ερωτήσεις που κατά κάποιον τρόπο μοιάζουν. Δεν φοβόμουν ούτε στο ελάχιστο μήπως γίνει ζηλιάρης ή επιθετικός απέναντι στο μωρό. Αν φοβόμουν δεν θα είχα εξαρχής γάτα. Είχα πρόγραμμα και ναι το τήρησα όταν γεννήθηκε το μωρό. Δεν τον άφησα λεπτό να νιώσει ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Τα βράδια που ξυπνούσα για το μωρό όταν τελείωνα έμενα λίγο παραπάνω ξυπνητή για να παίξω μαζί του. Πήγαινα για χάδια και αγκαλιές. Βέβαια ο Πάκμαν δεν θέλει πολλά χάδια και πολλές αγκαλιές οπότε για ‘μένα ήταν κέρδος αυτό. Με έδιωχνε και πήγαινα πιο γρήγορα για ύπνο. Έτσι δεν φοβήθηκα ποτέ.

Η συμπεριφορά του ήταν εκπληκτική. Είναι αρκετά ανεξάρτητο γατί κι όμως όταν ήρθε το μωρό ήθελε να την βλέπει. Όταν περάσαμε τα δύσκολα βράδια με τους κολικούς εκείνος πήγαινε στο κρεβάτι του και καθόταν μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν με ενοχλεί ποτέ όταν θηλάζω ακόμα κι αν πεινάει πολύ. Μάλιστα έχει τύχει να έρθει και με τον τρόπο του να με φροντίσει την ώρα που θήλαζα. Τώρα είναι ο καλύτερος ακροατής. Έχει μεγάλη υπομονή μιας και η μικρή του μιλάει ακατάπαυστα όλη μέρα.

Όσον αφορά το σκυλί τώρα, όπως είπα και στην αρχή δεν έμενε από την αρχή μέσα στο σπίτι αλλά ζούσε στην αυλή. Κάλιο αργά παρά ποτέ, την φέραμε μέσα όταν η Ελισσάβετ έγινε 7 μηνών. Το ότι την φέραμε τότε δεν είχε να κάνει με την ηλικία του μωρού αλλά με τις συνθήκες του σπιτιού, τότε μας βόλεψε. Οι ερωτήσεις που δέχτηκα αφορούσαν διάφορα περιστατικά επίθεσης σκύλων που ακούμε στην τηλεόραση. Η Λούνα δεν είναι επιθετικό σκυλί αν και μεγάλο, είναι πολύ υπάκουη και πολύ τρυφερή. Το διάστημα που ήμουν έγκυος ερχόταν και έδινε “φιλάκια” στην κοιλίτσα μου, ενώ από την ώρα που γέννησα και μετά δεν ξεκολλάει από το καρότσι.

Ακόμα μια ερώτηση που αφορούσε την Λούνα είχε να κάνει με την σχέση της με τις γάτες. Από μικρό κουτάβι κυνηγούσε τις γάτες παρ’ όλου που δεν της το επιτρέπαμε, αλλά αυτή είναι η φύση της. Από την άλλη ο Πακμαν δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του σκύλο. Πίστευα πολύ στο γεγονός ότι μεταφερόταν άθελά μας η μυρωδιά του ενός ζώου στο άλλο. Για τα ζώα κάποιες μυρωδιές υπάρχουν καθώς έχουν πιο ευαίσθητη όσφρηση. Έτσι λοιπόν το να βρεθούνε και να τα πάνε καλά έγινε πραγματικότητα. Δεν λέω ότι κοιμούνται αγκαλιά, αλλά υπάρχει μια αρμονία στην μεταξύ τους σχέση παράλληλα με κάποιους μικροκαβγάδες.

Από την ώρα που ήρθε στο σπίτι δείχνει μεγάλη υπομονή με το μωρό καθώς η Ελισσάβετ νομίζει ότι η Λούνα είναι το σκαμνάκι της και προσπαθεί να σκαρφαλώσει. Το μωρό ξεκίνησε πολύ σύντομα με τον ερχομό της Λούνας να μπουσουλάει, αφού είχε κίνητρο να φτάσει κοντά της.

Α και κάτι τελευταίο και σημαντικό. Ήξερες ότι και από το σκυλί μπορείς να κολλήσεις τοξόπλασμα; Όχι; Θα σου πω γιατί. Οι γάτες και τα σκυλιά δεν είναι από μόνοι τους φορείς, αλλά το κολλάνε από κάτι μολυσμένο. Στις γάτες καθαρίζεις την λεκάνη αλλά και στο σκυλί μαζεύεις τα απορρίμματα του από τον δρόμο. Είναι δυνατόν να τα μαζέψεις με γυμνό χέρι, σίγουρα όχι. Οπότε γιατί να καθαρίσεις την λεκάνη με γυμνό χέρι;

Κλείνοντας θα πω μόνο ότι μπορεί να σκουπίζω 2 και 3 φορές την μέρα για να μην υπάρχουν τρίχες στο πάτωμα, μπορεί να αγόρασα στεγνωτήριο για να αποφύγω το καθάρισμα των ρούχων με τα αυτοκόλλητα (εύχομαι τα καλύτερα στην κοπέλα που με έπεισε ότι αξίζει η αγορά, γατομάνα βλέπεις), αλλά έδειξα εμπιστοσύνη στα ζώα μου και κέρδισα δύο εκπληκτικούς babysitter. Ναι σωστά διάβασες, στην ανάγκη τα γλυκά ζωάκια μου απασχολούν αρκετή ώρα το μπεμπάκι μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *