Μπάρες δημητριακών

“Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής το ψωμί, οι ζωοτροφές, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, για την βιομηχανία χαρτιού, καθώς και για άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Τα δημητριακά στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστιδών και τα περισσότερα κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας. Αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας και στις πιο πολλές χώρες η καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγωγής.” (πληροφορίες από το διαδίκτυο)

Αυτές ήταν μερικές γενικές πληροφορίες για τα δημητριακά που καλό είναι να γνωρίζουμε. Ας αφήσουμε όμως την θεωρία και τα πολλά μπλα μπλα γιατί κουράζουν και πάμε παρακάτων.

Σήμερα θέλω να σου δείξω την βασική μου συνταγή για μπάρες την οποία όμως μπορείς να τροποποιήσεις ανάλογα τα γούστα σου και τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου. Νομίζω πως έχει περισσότερο ενδιαφέρον να φτιάξεις μπάρες αφού μπορείς να παίξεις με τα υλικά, παρά να αγοράσεις.  Εάν δεν έχεις εντάξει ήδη τις μπάρες στην καθημερινή σου διατροφή σου προτείνω να το κάνεις καθώς δίνουν ενέργεια και δύναμη. 

 
Υλικά:
  • 3 κούπες δημητριακά με μέλι ή άλλα δημητριακά
  • 70 γρ βούτυρο
  • 85 γρ μέλι
  • 70 γρ ζάχαρη
  • λίγη κανέλα (μια τσιμπιά)
  • λίγο αλάτι
  • αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακτατεύουμε τα δημητριακά με τους ξηρούς καρπούς (χοντροκομμένους), την κανέλα και το αλάτι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά (βούτυρο, μέλι, ζάχαρη) και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση το πολύ δύο λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα με τα δημητριακά. Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν περίπου μισή ώρα και τα κόβουμε σε κομμάτια.
 
 
Tips:
 
α. Βάλε στο τέλος από πάνω λίγη σοκολάτα. Θα δώσει ακόμα πιο ωραία γεύση.
β. Αντί για βούτυρο αγελαδινό μπορείς να προσθέσεις βούτυρο από κάποιο καρπό. Στις μπάρες μου σήμερα δεν ήθελα να βάλω φουντούκια οπότε επέλεξα να χρησιμοποιήσω φουντουκοβούτυρο.
γ. Μπορείς να αντικαταστήσεις την ζάχαρη με λίγο παραπάνω μέλι. Γενικά η αντικατάσταση της ζάχαρης με το μέλι έχει ως εξής, για κάθε 1 φλ. του τσαγιού ζάχαρη βάλτε 1/2 ή 2/3 φλ. μέλι. Στην συγκεκριμένη συνταγή επειδή εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω δημητριακά με μέλι θα σου πρότεινα να βάλει μια γερή κουταλιά της σούπας παραπάνω μέλι και καθόλου ζάχαρη.
δ. Εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε δημητριακά σου αρέσουν.

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *